Periodieke uitbetaling LPB
Forum - Arbeidsvoorwaarden
Periodieke uitbetaling LPB
Vraag: Mag een school/organisatie de periodieke uitbetaling LPB intrekken, dus niet uitbetalen? Vorig schooljaar deze bijdrage nog wel ontvangen, dit schooljaar niet meer.
Reacties
Het is ook iets dat het onderwijs concurrerend houdt als sector om in te gaan/willen/blijven werken. Sabbaticals zijn tegenwoordig erg populair.
Het is juist fijn als je er even wat langer uit kunt. Maar blijkbaar wordt dat je niet gegund door sommigen hier. Dat je het de rest vh schooljaar drukker zou hebben is onzin!
@Regina: ik denk oprecht dat we op die manier het lerarentekort zouden kunnen oplossen. Want er vallen nu veel collega's uit, of vertrekken naar vroegpensioen/andere banen, omdat er met dat overmatige onbetaald overwerk een impliciete norm wordt gesteld. Het jaagt teveel mensen weg (of de burnout in).
@Linda: in de Cao wordt een minimumregeling voor het PB beschreven. Het is aan de werkgever en de MR om het eens te worden over eventuele aanvullingen. Mij lijkt sparen en een maand verlof nemen niet passend bij de intentie van de regeling, namelijk werkdrukvermindering. Door zo verlof op te nemen vergroot je zowel de werkdruk van jezelf (in alle andere weken van het jaar moet je maximaal werken om het verlof in een blok op te kunnen nemen) en van anderen (namelijk degenen die de vrijkomende lessen moeten overnemen).
Als een collega de uren opneemt als verlof om de examens na te kijken, is er ook geen docent beschikbaar. Deze uren zijn bedoeld om extra ruimte in de agenda te maken en dan kan de docent kiezen waar die uren aan besteed worden. Deze kleine vermindering van de werkdruk is nog veel te beperkt. Docenten maken nog steeds wekelijks te veel gratis overuren. Als het niet nodig is om zo vaak zo veel gratis overuren te maken, dan zou deze regeling overbodig zijn. Wanneer stoppen alle docenten nu eens met al die gratis overuren? Een enkel uurtje meer is geen probleem maar wekelijks een extra werkdag of nog meer moet echt afgelopen zijn. Dan blijft er maar overwerk liggen.
Hoe zit t verder met deze uren. Veel collega’s nemen de pb uren op als verlof. Bijvoorbeeld voor vakantie. Een collega kan door opsparen 4 weken naar Bali. Is dat de bedoeling van de pb uren?? Dit lijkt me zeer onwenselijk? Er is dan geen leerkracht.
Voor 1schaal 1 t/m 8 blijft structureel uitbetalen 90 uur pb mogelijk Zie cao vo
Aanvullend: Mag dit op basis van de CAO? Ja. Stukje achtergrond: Vanwege het ongunstige moment van afsluiten van de vorige CAO (vlak voor de zomervakantie) hadden veel scholen de taakbrieven al rond. Daardoor hebben veel scholen er voor gekozen om bijvoorbeeld eenmalig de pb-uren uit te betalen (dan wel de keuze te geven deze te sparen).
Alleen binnen schaal 1 t/m 8 heeft men de mogelijkheid om pb (90 uur) structureel uit te laten betalen Zie cao vo
VorigeVolgende