Lid worden

Wat krijg je voor 90 euro per jaar?

  • Behartiging van de belangen van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs
  • Inclusief rechtshulp bij vragen of problemen op uw werk
  • Faciliteiten op de website
  • Maandelijks de LIA-nieuwsbrief
Meld je nu aan

Staking gaat door MET de AOb

3 - 11 - 2019
Vandaag, zondag 3 november, is bekend geworden dat de AOb zich toch weer aansluit bij de lerarenstaking die vrijdagavond even leek te zijn opgeblazen, toen bonden, sectorraden en ministers naar buiten brachten dat er een akkoord was gesloten over een noodpakket dat staken overbodig zou maken.

LIA las de details van het noodpakket en concludeerde meteen dat het niet goed was, omdat het niet gaat om een structureel fors investeringsplan maar slechts om grotendeels incidenteel geld, waarover geen overleg met de achterban van leraren en ondersteunende organisaties als onderwijsvakbond Leraren in Actie is gevoerd. Meteen maakten we daarom bekend dat LIA wel doorging met de staking, desnoods alleen. Of, liever gezegd, niet alleen maar samen met tienduizenden getergde leraren, want ook POInActie deed onmiddellijk haar naam eer aan.

Meteen zochten we de publiciteit en de beer was los, u heeft het vast meegekregen. De social media ontploften, de media sloegen aan, de AOb was in crisis. Van de andere traditionele bonden geen enkele reactie, overigens. Na crisisberaad op zondagochtend heeft de AOb besloten toch weer aan te haken bij de staking. 

LIA is daar zeer blij mee, maar wil wel benadrukken veel respect te hebben voor de onvermijdelijke beslissing van AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen om op te stappen. Daarmee maakt zij de weg vrij voor voortzetting van deze staking die keihard nodig is. Zo is er nu weer een front van minimaal twee onderwijsbonden die gaan staken, aangevuld met actiegroepen als VO in Actie en PO in Actie en hopelijk meer partijen. We verwachten dat de AOb, nadat er maandag met de leden is gecommuniceerd, contact met LIA zal opnemen over wat zij exact van plan zijn.

Het LIA-programma op het Lange Voorhout in Den Haag voor 6 november staat nog steeds als een huis, met landelijk bekende pleitbezorgers van kwalitatief goed onderwijs als Ton van Haperen en Kees van Amstel, twee fractievoorzitters uit de Tweede Kamer (Lilian Marijnissen en Lodewijk Asscher), verschillende onderwijsvoerders van de partijen in de Tweede Kamer (Peter Kwint (SP), Paul van Meenen (D66), Lisa Westerveld (Groen Links), Lammert van Raan (PvdD)) en politiek actief leraar Michel Klijmij.

We hebben daarnaast op groot scherm een livestream van het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer en livemuziek. Voor koffie en thee wordt ook gezorgd. Het programma wordt gepresenteerd door Sjaak Bral en duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur. Daarna zal in ieder geval de livestream van het debat op het grote scherm door blijven lopen voor wie dat ter plekke wil blijven volgen (uiterlijk tot 16.00 uur).

LIA dankt alle leden en nieuwe leden (na anderhalve dag al ruim 600!) voor hun inzet, steun en vertrouwen. Laten we onze collega’s mobiliseren om ook lid te worden van onze vakbond, zodat we een nog krachtiger geluid kunnen laten horen.

Met vriendelijke groet,
Peter Althuizen
Voorzitter Leraren in Actie

UPDATE:
 Inmiddels kiest ook CNVO eieren voor haar geld.
 Kom op, FNV, FvOv, AVS, er kan nog meer bij!





LEES REACTIES   en/of   REAGEER ZELF